Martin Lutherот Мартин Лутер

“И Исаак пося в оная земя и събра през същото лято стократно; и Господ го благослови. Човекът се възвеличаваше и продължаваше да става велик, додето стана твърде велик.: (Битие 26:12-13)

От примера на Исак трябва да научим да бъдем твърди във вярата си и да не се съмняваме или дърпаме назад когато на пътя ни се явят трудности. След като Исак съгреши Бог с любов му прости и дори го благослови. От това ние научаваме, че Бог не остава гневен завинаги. Ако разчитаме на Неговите обещания можем да останем верни когато нещата тръгнат на зле и да кажем: “Господ, Който е поискал от мен да вярвам в Него ще изпълни обещанията Си. Междувременно аз ще се прилепвам към Него и ще вярвам в Него.” Псалмът ни напомня: “Чакай Господа; дерзай и нека се укрепи сърцето ти; чакай Господа.” (Псалм 27:14). “Дерзайте и нека се укрепи сърцето ви, Всички, които се надявате на Господа”(Псалм 31:24). Вярващите могат да останат уверени дори в най-големите опасности и трудности понеже Бог е обещал да се погрижи за тях: “И всяка ваша грижа възложете на Него, защото Той се грижи за вас” (1 Петър 5:7).

За вярващите е важно да бъдат опитвани чрез изпитания. Без тези изпитания вярата ни ще стане студена и слаба. Накрая тя напълно ще изчезне. Но ако сме изпитвани с трудности ще открием какво е вярата и ще се укрепим в познанието си за Христос. Ние ще станем толкова силни, че дори когато имаме трудности и скръб ще бъдем толкова щастливи както в добро време. Можем да гледаме на всяка трудност като на облак или мъгла, които скоро ще изчезнат.