Пастори защитени от Европейския съд за правата на човека

България: Потвърдена свобода на религията

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди българското правителство за нарушаване на правото на религиозна свобода на евангелските християни в страната.

 

Живко Тончев и Радослав Киряков

През 2008 г. Общинският съвет на Бургас, България, предупреди всички училищни ръководства в града, че се очаква евангелистите „да водят мащабна клеветническа кампания за привличане на нови членове и за разделяне на българската нация“. Властите твърдяха, че посещаването на протестантски служби може да доведе до „духовни отклонения и разстройства“ и призоваха учениците да съобщават дали са срещали някого от евангелски групи. Тогава пасторите Живко Тончев и Радослав Киряков заведоха дело срещу Общината и МВР в Административния съд, но делото беше отхвърлено и правителството така и не оттегли обвиненията си.

„Властите превишиха свободата си на действие“

С подкрепата на правозащитната организация ADF International – юридическа застъпническа организация за защита на основните свободи и достойнство на всички хора, пасторите отнесоха случая до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Сега ЕСПЧ постанови, че писмото от властите представлява нарушение на човешките права. С кампания, използваща „унизителен и враждебен език“, градската управа е имала за цел да потиска религиозната свобода на евангелските християни. Българските власти „неправомерно са се намесили в правото на жалбоподателите за свобода на религията и са превишили правомощията си“.

Религиозната свобода е утвърдена

След присъдата Тончев каза, че двамата пастори са „доволни, че ЕСПЧ призна основното ни право на свобода на религията точно преди  Рождество Христово. Държавните служители нямаха право да опорочават християнската ни вяра само защото се различаваме от религиозното мнозинство в България.

„Като пастори, отдадени на учението на Исус Христос, ние се радваме, че нашите права и правата на всички вярващи, са признати“, добави пасторът.

„Справедливост за всички вярващи в България“

Робърт Кларк, директор на ADF International – юрисконсулт по случая, добави, че „основното право на свобода на религията принадлежи на всяко човешко същество. ЕСПЧ потвърди, че българското правителство е допуснало грешка като чрез всяване на страх се опитва да сплаши християните, с цел потискане на свободата да изповядват вярата си (…) Това е ясен сигнал, че усилията на правителството да потиска религиозната свобода, са неприемливи и фундаментално несъвместими с демокрацията“.

Адвокат Виктор Костов подчерта, че „с тази присъда е въздадена справедливост за всички вярващи в България“, след като в продължение на 14 години българските власти се опитваха  „със сплашващи действия да попречат на семействата децата им да се срещнат с Исус Христос“.

Автор: Райнхолд Шарновски

Християнски сайт: Livenet – Швейцария