100 години ПЕТДЕСЯТНИЦА в БЪЛГАРИЯ – Pastir.org/100

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица на Pastir.org)

Авторска поредица на Pastir.org & Protestantstvo.com за 70-годишнината от първите съдебни процеси на комунистическия режим срещу евангелските пастири:

 1. Тимотей Михайлов: ПАСТИРСКА ГОЛГОТА
 2. КОЙ прикрива служителите, отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастори?
 3. Пастирските процеси през 1949г. в чуждата преса
 4. СЪРП И ЧУК АРХИВ: СЛУГИ НА МНОГО БОГОВЕ
 5. п-р Митко Матеев: На Словото Ти уповавах
 6. ПАСТИРСКИТЕ ПРОЦЕСИ през един нов исторически поглед
 7. ПРИСЪДИТЕ на Евангелските пастори – шпиони (1949)
 8. ОБВИНЕНИЯТА на Евангелските пастори – шпиони (1949)
 9. Държавна сигурност арестува всички пастори в 5 сутринта
 10. Евангелските пастори – шпиони (1949)
 11. Самуил П. Василев: Репресираният летописец на ранната протестантска история
 12. Проблемите на семейство Рут и Харалан Попови и Бургаската ЕПЦ преди „пасторския процес”
 13. Харалан Попов: Изтезаван заради вярата си
 14. МЕТОДИСТКИЯТ СУПЕРИНТЕНДАНТ ЯНКО ИВАНОВ И „ПАСТОРИТЕ-ШПИОНИ”
 15. Младежка дейност при СЕПЦ непосредствено преди пастирските процеси

Църквата в България има своите мъченици и герои на вярата от единичните случаи на преследвания и побоища над първите носители на истината до масовите гонения на християните по време на комунистическото управление в България. Тогава цялата страна бе превърната на огромен затвор, в който никой нямаше право да мисли самостоятелно, да говори свободно, да работи каквото му харесва и да живее където иска. Пастири и ръководители на църкви, роднини и приятели на осъдените, както и специални гости ще се съберат в сградата на Първа Евангелска църква в София, не да правят панахида за починалите, а да си припомнят и да предадат на следващите поколения болезнения спомен.

По справка на ДС от 1948 г. членове на Съюза на обединените евангелските църкви надхвърля 20 000 души, като в него не влизат всички евангелисти”, посочи експертът. По думите му през същата година е открито дело за разработка на съюза, а в документите на ДС е посочено, че евангелистите провеждат „пропаганда по много фин начин”. Те са заподозрени от ДС, че са проводник на американското разузнаване. В периода август – декември 1948 г. са арестувани и разпитани 55 протестанти, а на последвалия политически процес, завършил с присъда през март 1949 г. са осъдени четирима пастори на доживотен затвор и множество други сподвижници на 15 години и 10 години затвор. След основния процес са проведени други четири по-малки политически процеси. С тях комунистическият режим се разправя с протестантите в България, като не престава да ги следи до рухването на тоталитарната диктатура през 1989 г.